12 Haziran 2015 Cuma

Kaliforniya-4 Pazar ile ilgili ek bilgi - Gübreleme, Ot Mücadelesi

Kaliforniya Badem Pazarı hakkında yaptığım çalışmalardan, bazı kısa istatistikler vermek istiyorum.
Dünya badem pazarının %83'ü bu bölgeden karşılanıyor. Kaliforniya tam bir tarım bölgesi.
%83 dünya pazarını üretiyor, ancak Kaliforniya badem üretimi Kaliforniya tarım gelirlerinin sadece %10,4 ünü karşılıyor. Arazi olarak karşılaştıracak isek Kaliforniyadaki dikili tarım arazilerinin sadece %4'ü badem.. Bu rakamlar bize Kaliforniya'nın tarımsal büyüklüğünü daha iyi anlamamızı sağlayacaktır. Sadece bu eyaletin tarımsal gelirleri yaklaşık yıllık 60 milyar dolar.
Bademde dönüm bazında ortalama gelir yaptığım çalışmalara göre 1550 USD. San Joaquin County'de dönüm başına gelir  2120 USD'lere ulaşıyor. Bu verim veren ve vermeyenlerden dolayı ortaya çıkan rakam. Sadece yüksek verime yatmış  bahçeler bazında bu rakamlar 1,5 2- kat artıyor. 3000 USD  civarı diyebiliriz.

Central Valley (Merkez Vadi) de yaklaşık 2.950.000 Dönüm badem var, Northern Valley (Kuzey Vadi) de ise  660.000 dönüm badem dikili. Dikilmeye devam ediyor. Yani yaklaşık 3.600.000 -3.900.000 dönüm arası badem var diyebiliriz.

Tarımsal Gelirin genel olarak en yüksek olduğu bölgeler, Tulare, Kern ve Fresno.. Bu üç geliri yüksek bölgeden ikisinde Fresno (658.000 dönüm) ve Kern (594.000 dönüm) bademin en çok üretildiği bölgeler. Kuraklığın en çok baş gösterdiği bölgeler bilgisini de not edelim.


----

Gübreleme konusunda da çok şaşırdığımı söyleyebilirim.

Bu kadar verimli topraklarda Gübrelemeler çok yoğun. Genelde gördüğüm gübreleme kesinlikle damlatıcılar vasıtasıyla yapılıyor. Ya sıvı gübre kullanılıyor, enzimli sıvı gübreler veya suda eritilen tanklardan yine sprinkler veya damlatıcıdan granül gübreler veriliyor.

Bizim bahçede yaptığımız uygulamanın hemen hemen aynısı yapılıyor diyebilirim. Yaprak gübrelemelerinde verime yönelik  eksik bilgilerimiz var. Bu eksiklikleri tamamlıyoruz. Yaprak gübrelemelerine önem vermek gerekiyor. Genel olarak besleme kısmında kesinlikle başarılı olmuşuz. Bahçemizde kullandığımız gübreler daha kaliteli de diyebilirim. Zira ağaç gelişimlerimiz eksik sulama ve daha az miktarda gübrelemeye rağmen yakalamış durumdayız. Tabii bu yakalama karşılaştırmaları, onlar gibi hibrid anaçlarla karşılaştırılınca daha da netleşiyor.Gübrelerimizin çok iyi olduğunu burdan yola çıkarak yorumlayabiliyorum. Teşekkürler Agro-Bene diyebilirim. Hatta kullandığımız gübrelerden onlara göndermemizi istediler. Badem yetiştiriciliğinde doğru yaptığımız noktalardan biri gübreleme diyebilirim. Düzenli olarak aynen bizim yaptığımız gibi sık sık ama az az gübre veriliyor. Bize oranla 2,5-3 kat fazla gübre kullanılıyor. Bizde gübrelemelerimizi bu sene hemen arttırdık.

Ot Mücadelesi, sonbahar ve baharda yapılıyor. Biz sadece baharda yapıyoruz. Eksik bir sezon diyebilirim. Sonbahar aylarında otların tohumlarını yakan bir ilaçlama yapıyorlar. İlkbahara girerken sıcaklıklara göre ot ilaçlaması bizdeki gibi yapılıyor. Sürme yerine en fazla üstten kuruyan otları almak için çizel kullanılıyor. Hiçbir bahçede ot görmedim.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder