27 Mayıs 2015 Çarşamba

Kaliforniya-3

Badem Su İstemez Şehir Efsanesini Unutun. Budamayı da Abartmayın!

Kendi bahçemin toprağı, su tutmayan geçirgen bir toprak. Yaptığım çalışmalarda 3. ve 4. Yaprakta ağaç başına yıllık, 800 litre ile 1000 litre arası su verdiğimi gözlemledim. Bu sulama zamanı mayıs sonu veya haziran başı yağmurların bitmesi başlıyor ve Eylül sonu -Ekim ortasına kadar sürüyor. Bunun eksik olduğunu söyleyebilirim. Mayıs sonu ve Haziran başı sulamaya başlamak doğru değil. Bu sene sulamaya 1 ay önce başladım ve şu ana kadar ağaç başı 500 litrelerdeyiz. 
Kaliforniya'da toprak genelde kuvvetli ve killi. toprak kök bölgelerinde su birikmemesi için sırtlar üzerine dikim yapıyorlar. Toprağın su tutan bölgelerinde dahi bu şekilde. Bizden daha çok miktarlarda sulama yapıyorlar. Nisan ayında Kaliforniya,da sulamayı görünce bende hemen bahçemde başlattım. Bahar yağmurları sizi aldatmasın, suyu verin.
Sulama ile ilgili, size söyleyebileceğim sulama miktarlarınızı mutlaka takip edin. Kaliforniya'da kuraklıkla bile mücadele eden topraklarda suyu mümkün olduğunca bol vermeye çalıştıklarını gördüm. Kuzey vadide su sıkıntısı yoktu ve sulamadan göl olmuş badem bahçeleri gördüm. Herhalde ne kadar su verdiklerini daha iyi anlamamı sağlayacak başka bir izlenim olamazdı.




Budama çok önemlidir bizde. Kaliforniya'da o kadar da değil, diyebilirim.Yapılan işlem, ilk sene kafa kesilir, 3-4 dal seçilir bir sene sonra diğerleri temizlenir ve bırakılır. Budama anlayışlarının temeli bu. Derin budama ilk yaşlarda yok.

Budama ile ilgili kendi bahçemizde neler yapmışız ?

1-Kendi bahçemizde ağaçlarımızı 2011 de kışın 4 dala bıraktık.

2-Sonra 2011 Haziran'da  o zaman ki danışmanlarımız  şekil budaması yaptırdı.  

''Kaliforniya'da gezdiğimiz bahçelerden aldığımız bilgilere göre, sıcak havalarda ağaçlara bıçak değdirmiyorlar. ''

3-2012 de kışın ağaçları yanlara yatırmak için budama yapıldı. 

4-Sonra 2013' te kış mevsiminde derin budama ile ağaçları güçlendirdik. !?!?!

5-2014 yılı kış mevsiminde tekrar budama yaptık. Hafif bir budama.  Bu budama sayılmaz belki. 

Budama ağaca faydalı derler ama fazla yapınca verimi de düşürüyor. Derin budamayı unutun. Her sene derin budamalar yapmayın derim. Ağacın içini açalım, yanlara yatıralım uğraşmayın. Bırakın yukarı gitsin. 3. veya 4. Yaprakta meyvenizi alınca budarsınız. Yoksa 5. ve 6. yapraktan başlarsınız verim almaya. 5. Yapraktayız ve verimimiz ticari anlamda ilk kez bu sene oluyor. Eğer o bizde bilinen yanlış olduğunu düşündüğüm ve gördüğüm bilgilerle şekil budaması ve ağaç güçlensin diye yapılan derin budamaları yapmasaydık sanırım geçen sene ve bu sene aldığımızdan daha fazla bademi alabilirdik. Yani budamayı fazla iyi biliyoruz dersek, fazla budama yaparsak, az verim alırsınız.

Aynı yapraktaki ağaçlara göre, bizim 5 budamamıza karşın onların 2 budaması diyelim..  Çok budamadan ziyade hafif budamalar yapın. Haziran'da şekil budaması tavsiyesi yapan olursa yapmayın. Derin budama yapın diyen olursa onu da yapmayın derim. Önce meyveye ulaşın. 

    
  Şubat 2015 dikimi bir badem ağacı




2 yorum:

  1. Sayın Coka,

    Birkaç haftadır badem üzerine internetten bilgi edinmeye çalışıyorum. Bugün sayfanıza denk geldim. Şu ana kadar karşılaştığım en ciddi, faydalı ve bilgi cömerti böyle bir paylaşımda bulunmanız sebebiyle sizi hem tebrik etmek isterim hem de teşekkür ederim. Buna karşın bu kadar emek harcamanız, karşılıksız bilgileri sunmanıza karşın neredeyse hiç yorum yapılmamış olması fevkalade üzücü. Buna rağmen bu sayfayı güncelliyerek paylaşmaya devam etmeniz takdire şayan.

    Ben de başta küçük olarak yakın bir gelecekte bir badem çiftliği fikrinden bir süredir heyecan duyuyorum. İlk etapta herhangi bir ticari beklenti içinde olmaksızın, iyi bir bahçe tesis edip, şartlar dahilinde alınabilecek en yüksek mahsulü hedeflemek isterim. Eğer neticeler 5-6 sene sonra ticari açıdan cazip olursa, o noktada daha büyük bir bahçe kurmak mümkün olabilir.

    İnternetten görebildiğim kadarı ile verim rakamları çok abartılıyor. Hatta TUİK verilerinin dahi 2-3 kat şişirldiğine dair ikna edici bazı verilere rastladım. Bu sebeple baştan ticari bir beklenti içinde olmamaya karar verdim.


    İlk etapta ne büyüklükte ve ne özelliklerde bir arazi önerirsiniz ? Ben Çanakkale, Balıkesir ve Manisa' ya arazi fiyatlarının daha makul olması ve İstanbul' dan ulaşımının nispeten daha kolay olması bakımından tercih ediyorum. Bilhassa iklim koşulları ve erken donlar açısından artı ve eksileriyle görüşlerinizi alabilir miyim ?

    Peşinen teşekkürler, saygılar

    CC

    YanıtlaSil
  2. Merhaba, badem üretiminde yüksek verim yakalanamamasının sebebleri geleneksel usulde bu ürünün üretimine devam edilmesi.
    Öncelikle dikilecek alan doğru seçilmeli. Size tavsiyem aldığınız araziye yakında blogtan bahsedeceğim sistemi kurmanız. Tarımda badem dikmek yerine, arazinizde hangi ürün en iyi olur diye bakmanız gerekir. Topraktan ve Tabiattan gitmeniz gerekir.
    Yurtdışında verimlerin yüksek olması öncelikle anaçlardan ve çeşitlerden. Ayrıca hemen heryerde texas-non pareil amerikan bademi dikilmesi verimi çok düşürdü. Çünkü bu iki çeşit birbirini tozlayamıyor. Bazı bölgelerde işe yarayabilir ama genel anlamda hiçbir zaman o rakamlara yaklaşamayız. Doğru bölge, doğru anaç, doğru çeşit, doğru tesis ve bilimsel takip ile klasik üretimin yerine modern üretim, doğru besleme, doğru bakım ve doğru planlama ile yüksek verimlere ulaşılabiliyor. Amerika 'da o yüksek verimlere ulaşılıyor çünkü hepsi doğru yapılıyor. Badem için don bölgelerinden ve soğuk bölgelerden uzak durun, daha ılıman yerleri seçin. Yoksa arazi ucuz olur ama üretim düşük.. Selamlar

    YanıtlaSil