27 Mayıs 2015 Çarşamba

Kaliforniya -2 Toprak


Beni en çok şaşırtan bizdeki bilgilerdir. Internetten tarayıp hemen kopyaladığım bir bilgiyi aşağıda okuyabilirsiniz


''Badem Ağacı : Bademler kazık köklü ağaçlardır. Kuraklığa iyi dayanır. Toprak seçiciliği en düşük meyvelerdendir. Kıraçta ve kireçli topraklarda dahi kolaylıkla yetişir. Köklerinin kaya delme özellikleri vardır. Bu nedenle taşlık kayalık bölgelerde yetiştirilebilecek nadir türlerdendir.''

Kuraklığa dayanıklıdır deniyor. Ama peyzaj yapmıyoruz, meyva yetiştiriyoruz.
Toprağı nerdeyse şeçmez diyorlar.. yine aynı konu verimsiz topraklarda verim miktarı düşük olur.


Badem mi yetiştiriyoruz yoksa badem ağacı mı? Bunu soralım önce..

Kaliforniya'da badem ağaclarını, su tutan killi veya kumlu topraklar dahil verimli topraklarda yetiştiriyorlar. Toprağın verimi arttıracak uygulamaların, gübrelerin tamamını kullanıp verimliliği arttırıyorlar.


Killi topraklarda sırtlar oluşturup kök hastalıklarına karşı drenaj oluşturuyorlar. Phytophthora, Fusarium gibi kök hastalıklarına karşı mikroorganizmalarla ağaçlar kökler destekleniyor. 

Toprak sürülmüyor, sebebi ise köklerde yara açmak istemiyorlar. Toprak yüzeyine yakın yerlerdeki köklerin kesilmesi, yara alması hastalık girişlerine sebeb olabileceğinden, sürmeyerek koruyorlar.

Fidanların dışında kağıt, plastik kaplama gövdelerde korumalar gözleniyor. Bu fidanlıklarda standart. Sürme yapmadıklarından dolayı, herbisit kullanıyorlar, bu herbisitlerin yeni dikilmiş taze fidanları öldürmemesi için bu yöntem kullanılıyor. 

Toprakta yabancı ot olmaması verim, hasat, arazi üzerinde çalışma açısında çok önemli. Bahçelerde ot nerdeyse görmedik. Toprakta bu kadar herbisit kullanılması ne kadar doğru bilemiyorum ama en çok tüketilen ilaçlar herbisit ilaçları.

Toprak nemi üretim sezonu boyunca belli bir oranın altına indirilmiyor, dengeli tutuluyor. 





Hiç yorum yok:

Yorum Gönder