29 Ağustos 2014 Cuma

Badem Hasat Dönemi Öğrendiklerimiz

Bu sene ilk defa az miktarda hasat yaptık. Bu hasat denemesi ile önümüzdeki yıl ticari ilk hasatımızı planlama imkanı bulduk.



                          


Neler öğrendik?
1-Badem her sene sürgün vermek durumunda. Her sürgün 2 yıl sonra meyveye yatıyor. Sürgün yaşlandıkça verimi düşüyor. Bu yüzden sürekli taze dallar desteklenmeli.

2-Budama olmazsa olmaz. Doğru dallar budanmalı.

3-Badem toplayıp kavlatma makinelerine döküldüğü zaman iyi sonuç almak için çok beklenmeden toplanmalı. Badem yeşilken makinelerde daha iyi performans veriyor. Badem yeşilken toplanıp kavlatılmalı ve 3-4 gün güneşte kurutulmalı.


4-Mekanizasyon çok önemli. 

Kavlatma ve kırma makineleri çok kritik. Şu ana kadar gezdiğim hiçbir makinede iyi sonuç görmedim doğrusu. Bu konuda yurtdışı ve yurtiçi fuarları dolaşmak gerekecek sanırım. Net tavsiye aldığım bir makinaya denk gelemedim. Bir kısım kabuklu badem güzel kırılırken, bir kısım kabuklarla beraber makina dışına atılıyor. Kabuklarla beraber çıkanlar elle tek tek ayıklanıyor. 30 ton badem aldığında, elle kabuktan badem ayıklamak çok zor olsa gerek. Ürünal markasının kırma makinası güzel sonuç veriyor kırmada. İç bademe zarar vermiyor. Yalnız onlarda cihazı geliştirmeli, yanlardan kırıklar dışarı düşüyor, ve elek sistemleri geliştirilmeli. Büyük bademler kabuklarla beraber  onlarda da gidiyor, iç bademler cihazın ön kısmından elekten geçmeyip kırılan kabuklarla beraber geliyor. Yoksa arka taraftan bademler güzel çıkıyor. Biz Ferragnes ve Ferradualı kırmayı denedik. Bademe zarar vermiyor, temiz ürün çıkarıyor. 2 çuval deneme yaptık ve zaiyat nerdeyse yoktu. Ama bir çuvala yakın kabukla beraber kırılmış badem alıp, bahçemze dönüp  tek tek ayıklamak zorunda kaldık. 

 Umarım tamamen kabuk ve bademi ayıran bir makina geliştirmek üzere çalışan firmalar vardır. Yurtdışı makinelerde internet üzerinden bu tür makinelerdan gördüklerimiz var. Yeni kurulan  ceviz ve badem bahçelerinin sayıları artıyor ve bu bahçelerin verimleri arttıkça mevcut makine pazarı yurtdışına kayabilir. Umarım bizim yerli firmalar bir an önce buna odaklanıp çözerler. 



Badem toplanıp kavlatıldıktan sonra kırılacaksa, gördüğümüz mevcut makinalar küçük üreticilere yönelik makineler olarak gözlemlendi. Bu konuda bilgisi olan varsa lütfen paylaşsın.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder