10 Eylül 2014 Çarşamba

Hasat Sonrası


Hasat'tan sonra yapılacak işlerle ilgili olarak farklı görüşler aldık. Bir kısım hasattan sonra suyu kesmek gerekir, ağaç meyve gözüne dönmeli derken, başka bir görüş suyu keserseniz meyva gözleri oluşumu düşer.

Suyu kesende gördük, veya suyu olmadığı için vermeyende, suyu kesmeyen bahçelerde gördük. Bunların sonraki yıllardaki verim durumlarını incelemediğimizden yorum yazamayacağım.

Bu konuda Amerika'dan badem uzmanlarına da sordum. Bizim ziraat mühendislerimiz ve yetiştiricilerimiz ile de görüştüm. Bizim çalıştığımız yüksek ziraat mühendisi suyu kesmemek gerektiğini savundu, Amerika'daki uzmanlarda bunu savundu. Biz bu bazda su vermeye devam ediyoruz.

Bu dönem iklim kayıtlarımızda dikkatimizi çeken bir durum oldu. Şu an Mayıs ayı hava şartlarında devam eden bir gece gündüz durumu var. Sadece toprak Mayıs'a göre 5-7 derece daha sıcak.    Nisan ve Mayıs dönemleri ağaçlarımızın en hızlı sürgün verdiği dönemler. Bunu baz alarak ağaçlarımıza azot gübrelemesi vermeye karar verdik. Yapraktan gözlere yönelik gübreleme yaparken kökten de azot ve su desteği verdik. 

15 günde yeni bir boğum ile beraber yeni bir sürgün daha oluştu. 2014 sürgünleri ikinci katı çıkıyor gibi diyebiliriz. Bu bize sürgün boyu ortalamalarımızı yükseltme şansı veriyor. Yani 2 sene sonra daha fazla göz oluşturacak bir alana sahip olma durumu.

İlk olarak 29 Ağustosta ağaç başına 55 gram X1 isimli (Agro-bene firmasının özel bir sıvı azotlu gübresi) verdik.
2-3 gün sonra sulama yaptık.
Daha sonra 4 Eylül 2014'te ağaç başına 55 gram X1  gübreyi ikinci defa verdik ve ardından toprak nem durumuna göre tekrar sulama yaptık.
Aşağıda 15 günde oluşan yeni kat sürgünlerin resimlerini görebilirsiniz.

Fotograf: Halil Göktaş
Fotograf: Halil Göktaş
Fotograf: Halil Göktaş

Bu sürgünlerin 15 günde bu seviyeye gelmesini takip ediyoruz. Eylül sonu hatta yağmurlara kadar sulama devam edecek. Ölçtüğümüz 1 metre sürgünlerin üzerine ne kadar daha yeni sürgün geldiğini tespit edeceğiz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder