6 Ağustos 2014 Çarşamba

Geleceğin Çiftçisi



Gezegen ısınıyor. İklim şartları değişiyor. Nüfus artıyor. Ormanlar azalıyor. Su kaynakları tükeniyor.



Tarım sektörü tüm olumsuzluklara karşın, endüstrisi ve teknolojisi ile beraber aynı alandan yüksek verimlilik için çalışıyor.


Geleceğin çiftçileri teknoloji kullanarak daha kontrollü ve verimli olmak durumundalar.
Ürün kayıplarını en aza indirmek, verim düşüklüklerine uğramamak ve yüksek verime erişmek için teknolojileri kullanıyorlar.

Gelecekte tarımsal üretim yapılan alanların işletmeciliği profesyonel iş tanımlarına girecek. Badem yetiştirme uzmanı, elma yetiştirme uzmanı vs.. veya teknik alanın dışında bahçe işletme uzmanı.  
Bu yapılar yurt dışında tarımda başarılı olan ülkelerde zaten mevcut. Neden ilerlediklerinin cevabının bu olduğunu düşünüyorum. Odaklanma...

Bizim ülkemizde tecrübe ettiğimiz, her tür yetiştiricilikten anlayan uzmanlarla çevrili olduğumuz. Aslında buna uzmanlık demek doğru gelmiyor. Tabii ki Ziraat Mühendisleri diyebiliriz , ama hem bademden, hem elmadan, hem zeytinden, hem narenciyeden, hem armuttan vs.. anlayan mühendislere sahibiz. Mühendislerimize de haksızlık etmeyelim, çok değerli mühendislerimiz mevcut, bu onların yarattığı bir durum değil. Tarımsal üretim sektöründeki sistemsizlikten kaynaklanan bir durum.
Amerikada ceviz uzmanı ayrı, badem uzmanı ayrı, elma ve hatta bölgesel çeşitlere göre uzmanlar ayrı. Mesela bademde gözüken bir bakteriyel hastalığın tüm detaylarına odaklanıyorlar. Bunu her bölgede, farklı şartlarda takip ediyorlar. Sonunda da nasıl mücadelenin daha etkin olduğuna karar veriyorlar. Bu verilerde düzenli, bilimsel şekilde tutuluyor ve sonrakilere ışık oluyor. Gelişim böylece ilerliyor.
Yurt dışında bahçeler daha büyük, enstitülerle beraber birbirlerini destekleyen yapılar kurulmuş. Badem veya herhangi bir ürün ile ilgili hakim ziraat mühendisleri mevcut. Tıpta nasıl kulak burun boğaz uzmanı, kardiyolog vs.. farklı ise tarımda da elma uzmanı, badem uzmanı vs.. farklı.  Badem konusunda uzman bir ziraat mühendisine ceviz ile ilgili bir soru sorduğumuzda, kendisinin uzmanlık alanı olmadığını rahatlıkla söyleyebiliyor.

Geleceğin çiftçiliğinde bizde benzer bir yapıya geçmek durumundayız. Yakın gelecekte göreceğimiz üzere, bahçeler büyüyecek, uzmanlık yapıları kurulacak.
İşletme fakülteleri gelişerek, ziraat fakülteleri ile beraber tarımsal işletmecilik bölümleri açacak. Tarımsal üretim yapılan, genişleyen sahalarda saha işletme müdürleri, saha teknik müdürleri vs.. gibi yönetim birimleri oluşacak. Biri işletmenin finansal geleceği ile ilgilenirken, diğeri bahçenin bitkisel gelişimine odaklanacak. Bu gibi benzeri yapılara oluşacak. İşletmecilik ayrı bir önem kazanacak, maliyetlerini bilmek, maliyet kalemleri üzerinde karşılaştırmalar yapmak, üretim fiyatlarını net görmek önemini arttıracak. Aynı zamanda teknik olarak yapılan işlemlerin üzerine de odaklanılması ve doğru kararlar almak için kayıtların önemi artacak. Küçük verilerin birleşmesi her anlamda verimlilik kapısının anahtarını oluşturacak.
Üretim alanınızın küçük olmasının hiçbir önemi yok. Eğer saha büyüklüğünü esas alırsanız yanılırsınız. Öyle olsaydı Ukrayna etrafımızdaki en bilinçli ve verimli üretim yapan ülke olurdu. Oysa toprağı olmayan Hollanda ve İsrail gibi ülkeler dünya tarımında, tarım teknolojilerinde, bilgide lider ülkeler.



Üretim alanınız ne kadar küçük olursa olsun, geleceğin çiftçisi olarak, bilimsel odaklanma ile küçük verilerden büyük verilere ulaşabilirsiniz. Bu konuda sizleri destekleyecek çok önemli olduğunu düşündüğüm bir çalışmamızı yakında sizlerle paylaşacağız.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder