13 Haziran 2017 Salı

Bahçemizi Nasıl Gübreledik, Gübreliyoruz?

Gübreleme konusunda yaptığımız en önemli işlem az ama sürekli gübreleme. Gübrelemeden sonuç almak için ağacın bir ritme girmesi önemlidir. Ağaç ritmi yakaladığı zaman durmaz. Bu gübrenin yanında düzenli sulama rejimi ile de desteklenmeli. Bizim ana odağımız ağacı bir ritme alıştırmak. Her hafta az az ağaçların büyüklüğüne ve yaşına göre dönüşümlü gübreleme yapıyoruz.
Toplu gübre verildiği zaman gübrenin büyük kısmı yıkanıyor ve istenilen sonucu alamıyorsunuz.

İkinci önemli konu sıvı organik enzimli gübreler kullanıyoruz. Enzimli gübrelerin içeriğinin büyük çoğunluğunu ağaç ilk gün alıyor.  Bu ayrı bir avantaj sağlıyor. Ağaç gübreyi alabildi mi alamadı mı gibi soru işareti kalmıyor. Meyvaya yatma konusunda enzimli gübreler daha iyi sonuç veriyor. Mesela %10 Azot %25-28 etki ediyor ama ağaç %10 Azot almış oluyor ve P ve K dengeli kalıyor. Ağaç büyürken meyve gözlerini de oluşturuyor.

Üçüncü olarak gübre vermeden önce iyi sulama yapıyoruz, kademeli bir kaç gün sulayıp suyun toprağa doymasını sağlıyoruz. Üzerine gübre ve 10-15 dk yaklaşık ağaç başına 4-5 litre su diyebilirim veriyoruz ve kısa sulama ile gübreyi köklere  indiriyoruz.

Kullandığımız gübreler çok iyi sonuç veriyor ama en önemlisi gübreleri verimli kullanıyoruz. Sulama ve yağış ile yıkanmasını engellemiş oluyoruz.

Gübreleme zamanlaması ayrıca önemli. Ağaçlar bir baş parmağı kadar yaprak açmadan gübreleme yapmıyoruz ve yapraklar dökülmeye dönmeye başladığı zamana kadar gübreleme devam ediyor. Çünkü ağaçlar sadece yaprağı varken gübreyi gövdeye, dallara ve meyve gözlerine taşıyabiliyor. Eskiden kışın ağaçlar açmadan gübre verirdik. Biraz klasik yöntem. Mart yağmurlarıyla nerdeyse tamamının yıkandığını ağaç yaprak açana kadar gerekli desteği veremediğimizi gözlemledik. Onun yerine kışa girmeden ağaca ihtiyacı kadar gübreyi depolaması için vermek çok daha mantıklı.

Ağaç çiçek zamanı bir sene önceden gövdesinde depoladığı elementlerle canlanıyor. Ağaç uyanmaya başladığı zaman gövdede depolanmış gıdası yaprak açana kadar hazır olmalı.

Gübrelemede tavsiye edebileceğim gübreyi toprakta verimli kullanmaya odaklanmalıyız. Bir iki kere bol gübre atmak her sene iyi sonuç vermeyecektir. Genelde gördüğümüz birsene veriyor bir sene vermiyor durumları buna bağlı. Gövdede yeterince element birikmediği zaman gövde deposu dolana kadar bir sezon daha bekliyor ağaç. Bu yüzden ürün kayıpları çok oluyor.

Bu sene Haziran başına kadar uyguladığımız programdan kısa bir örnek vermek istiyorum.


Hazirandan itibaren NK içerekli, azot dengesini bozmadan potasyum ağırlıklı Festival NK ile devam ediyoruz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder