27 Mart 2017 Pazartesi

Tarım Gelirleri

Tarım gelişmişliği ülkelerin gelişmişlik oranı ile bağlantılı bir göstergedir. Bazı ülkelerin arazileri çok büyük olduğundan (mesela Brezilya ve  Çin gibi ülkeler) bu ülkelerin tarım üretimi ve tarımsal ihracatı fazla gözükebilir. Mesela, Çin büyük bir yüzölçümüne sahiptir, ama  1 milyar 374.000 nüfusu olunca bu çok şey ifade etmeyebilir. Brezilya mesela 200 milyon nüfusu var.. Bu yüzden tüketimleri de fazla. 
Bizim yaş grubumuzun hatırlayacağı üzere bir zamanlar Türkiye tarımda kendi kendine yeten 7 ülkeden biriydi. Bu durum artık mevcut değil. Tarımda ilerlediğimizi söylemek ne kadar doğru olur? teknolojik olarak gelişmeler yaşanıyor ama altyapı sorunları ve yapısal sorunlar giderek arttı. Şimdi ki duruma baktığımızda verimli iklim ve topraklara sahip ülkemiz, 75 milyonluk bir ülke olarak üretimde çok başarılı olduğumuzu söyleyemiyoruz.


ABD 182 Milyar dolarlık ihracatıyla birinci sırada. Türkiye ise 18 Milyar dolar ile 26. sırada. Kanada çok soğuk ve iklimden dolayı tarıma elverişsiz topraklara sahip olmasına rağmen 68 Milyar dolar ile 7.sırada. Almanya kuzey ülkesi olmasına rağmen 101 Milyar dolarlık tarımsal ihracat yapıyor. 

Yukarıdaki tabloda en ilginç gösterge Hollanda. Konya 38.873 km2 ve çoğunluğu tarım arazisi, nüfusu 2.2 Milyon, .Hollanda ise 41.453 km2., nüfusu 17 milyon ve sadece 1/3’ü ekili dikili arazisi var. Yani daha fazla nüfus yoğunluğu ve iç tüketimi var. Konya ilimizde daha fazla tarımsal arazi var demektir.  Bugün Hollanda'nın toplam ülke ihracatının % 25'ini tarıma dayalı ürünler oluşturmaktadır. Bu küçük Avrupa ülkesi 112 Milyar dolarlık tarım ürünleri ihracatıyla ikinci sırada. Konya ilinin 100 milyar dolar tarımsal ihracat yaptığını ancak hayal edebiliyorum. Sadece alandan gitmeyelim. Bizde iklim son derece tarıma elverişli oysa bu kuzey ülkesinin, güneş görme sayısı düşük, 184 gün ortalamada yağmurlu ve kapalı geçiyor. Yani yılın yarısı güneş yok. Konya ilimizin iklimi tabii ki Hollanda'dan daha elverişli.

Birleşmiş Milletlerin yaptığı bir araştırmaya göre eğer Hindistan tarım tekniklerini Hollanda düzeyine çıkarabilirse mevcut buğday üretimini beş kat artırabilir ki, bu da dünyanın yıllık ihtiyacının iki katına karşılık gelmektedir (Dünya Tarım Örgütü). Bizde sadece Konya ilinde 100 Milyar doları yakalamış olsak herhalde listede ilk 2 ye girerdik.

Ülkelerin gelişmişliğinde tarım önemli göstergedir. Üniversite'de öğrendiğimiz ülkelerin gelişim  sıralaması şu şekildeydi: Önce tarım gelişir, sonra sanayisi, burdan hafif sanayiye geçilir, sonra ağır sanayiye, ardından servis sektörü gelişir ve teknoloji. Teknoloji tarıma ve diğer sektörlere etki eder.

Biraz düşünmemiz gerek. Tarımdaki gelişmelere bakarak ülkelerin ilerleyişlerini  ve nereye gittiğini görebiliriz. Umarım bizde tarımda doğru vizyon ile doğru adımlar atarız. 

Bizler badem üreticileriyiz ve kendimize sürekli soruyoruz, neden bizdeki badem rekolteleri diğer ülkelerden düşük? Çok fazla etken var tabi, tarıma bakış, anaçlar, çeşitler, üretim sistemleri, altyapı, bakım vs.. hiçbiri birbirinden daha az önemli değil. Aslında tek kelime vizyon.. Medeniyet tarım ile başlamış ve tarım ile devam edecek.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder