1 Şubat 2013 Cuma

KUYU SULARINA SAYAÇ TAKILACAK MI?

Son günlerde yeni bir kanun çıktığı ve ruhsatlı kuyulara veya 10 metreden derin kuyulara elektronik saat takma zorunluluğu geliyor şeklinde bir haber duyduk. Herkes birbirine soruyor. Büyük bir iletişim kopukluğu var. Aslında DSİ de kayıtlıyız ve bize mail veya SMS veya Muhtarlıklar yolu ile yazılı bir bilgi verilebilir. Bu kanun işin iılginci 2 sene önce çıkmış. Biri diyor iptal oldu bu, biri diyor beklemede sakın saat almayın, biri diyor hemen alın takın..Ben aşağıda o metni buldum ve bloga ekledim.

Saati taktırmak yaklaşık 2.000 tl civarı... Bunun parasını da biz mi ödeyeceğiz çiftçi olarak yoksa devlet gelip mi takacak? Herkes birbirine bunu soruyor.

Aslında mantık olarak, istatistik tutmak adına su sayacı takılması gerekli. Devlet yeraltı sularının kullanım miktarı ve kaynak miktarını bilmek durumunda. Su, önümüzdeki yıllarda dünyanın en stratejik maddesi olacak.  

İnsanlarla konuştuğumda mantıksız gelen, tesis, ve kuyuyu kendimizin açması, saati kendimizin alması (Kendimiz alacak isek tabii ki...DSİ deki yetkililerde henüz bilmiyorlar, aradım sordum haftaya salıya tekrar arayın dediler), ve suya para ödememiz ( Bunu bilmiyorum ama tesisi, kuyuyu devlet kursa idi, yani alt yapıyı devlet kursa idi tabii ki parası ödenmeli.)

Bu şuna benziyor, elektriği düşünelim.. Alt yapısını devlet yapmış, belli bir yere getirmiş ordan ödemesi yapılıp bağlatılır, saat takılır ve kullandığın kadarı ödenir. Çünkü devlet yatırımı yapmış ve hizmeti kapına getrmiş. Ama suyun yukarı çıkmasını biz sağladıysak, saatide biz takıp, ödeyip, sonrada kullandığımız suyu ödemek mantıklı değil. Hem yatırımı, hem ölçeri hem kullandığını ödemek... Yapmazsak ceza kesilecek, kuyu kapatılacak, üretim azalacak veya bitecek.. Olan milli servete olacak yine...

Biraz kuyusu olanlara sorulsa veya dinlense hemen bir çözüm bulunur.

Benim etrafımdakileri dinledikten sonra oluşan düşüncem Devlet saatleri versin, kimseye ceza kesmesin ve 10 sene sulardan sadece veri toplansın.. 5-10 sene sonra fiyatlandırılacak denilsin. Bu yıl hesabını, kuyu acma masrafı ve tahmini kullanım miktarlarına göre düşünürsek bence 8 yıl.. Böylece çiftçinin kuyulara yapmış olduğu masraf çıkmış olur..

 Devlet saati karşılar ve bunun karşılığında 8 sene sonra su kaynaklarının değeri düşünülürse paradan daha değerli olan verilere ulaşır ve bu süre içinde ülke için planlama yapılmaya başlanır.. 8 sene sonra düzenli alacağı kullanım paraları ile bu proje ve planlamalara kaynak yaratılır.

Bu tarihe kadar kayıtsız bir tek kuyu bile bırakılmaz ülkede.. O zaman ceza verilebilir. Hatta farklı bir ruhsat ve saat sistemi ile her kuyuya ruhsat verilir, köylüye ve küçük üretim yapılan yerlerde kuyulara kolay ruhsat verilir ve kayda alınır. Küçük kuyular için ücretsiz ve basit bir kullanım belgesi... Çünkü ruhsat almak dahi masraflı..Böyle bir çözüme herkes razı olur diye düşünüyorum.  Önemli olan yeralı su kullanım istatistiklerine ulşamak olmalı. Para kazanamk değil.  Uygulanamayan kanunların arasına girip defalarca itiraz ve değişmelere sebep olunmamalı, çiftçide, üreticide, köylüde, Allah ta razı gelmeli.

Önemi olan doğru ve aklı selim olarak hem köylüye, halka ve Devlete yakışan şekilde hareket etmek. Umarım hayırlısı olur.

Az önce DSİ'yi aradım, üçünçü yönlendirmede ilgili birime ulaştım. Vatandaş olarak bilgi almak istedim, saat taktıracak mıyız, mecbur mu? saati devlet mi karşılıyor...vs.. Cevap olarak ''beklemedeyiz, haftaya salı veya çarşamba arayın'' Sizde bekleyin birşey yapmayın dendi.. Devlet beklemedeyse, bizde beklemedeyiz..



Sonuçta sulama kuyularına saat takılma konusu desteklenmeli. Milli varlıklarımızında farkında olmak önemli. Bu iyi niyetli, gerekli ve akılcı projeyi düşünen yetkililere teşekkür ederken, umarım fısıltılarla duyduğumuz mantıksız bir uygulama ile karşılaşmayız..

Son Dakika, http://www.sondakika.com/haber/haber-kuyulara-sayac-takma-zorunlulugu-suresi-uzatildi-4291674/ bu şekilde bir haber var..ama DSİ deki yetkililer bunu doğrulamadığı için beklemedeyiz..

Bu arada bilgi alamadık hiçbir yerden derken, twitter imdadımıza yetişti. Twitterdan Orman ve Su işleri Bakanlığını ve Sayın Bakan Prof. Dr. Veysel Eroğlu'nu takip ediyorum. Burada konuyla ilgili açıklama ve karar açıklanmış. Bu yazıyı yazdığım gün devlet gerekli çalışmayı yapıp tamamlamış. Gerçekten sorunlarımızla ilgilenildiğini görmüş olduk. Teşekkür ederiz. Bir erteleme var, bundan sonrası nasıl olacak o soruları öğrenmeye çalışacağım. 1-Kimler için ne zamana kadar uzatıldı? 2-Ruhsatlı kuyular ne zamana kadar bu işlemi yapmalı, ruhsatsız kuyular ne zamana kadar ruhsat almalı. 3-Saatleri DSI mi dağıtacak? 4-Ücret ödenecek mi? Neye göre ödenecek? ..Bu sorulan cevabını öğrenince bu bloga ekleyeceğim..




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder