12 Eylül 2016 Pazartesi

Çiçekte Yağmur

Bu sene ılıman güzel bir iklim vardı. Bazı bölgelerde çiçek zamanı aşırı yağmura yakalandık. Bunun sonuçlarını ve zararlarını görmek üzere hasat zamanları bekledik.

Kendi bahçemizden ve etrafımızdan aldığımız bilgilere göre arının yağmurdan dolayı bir gün kovanından çıkmaması halinde (yeterli kovan olduğunu düşünürsek) günlük %10-12  kadar ürün kaybedebiliyoruz.

Ağaçlar çiçek açmaya başladıktan sonra ilk iki gün fazla çiçek olmuyor, ikinci günden sonra hızlı bir çiçek açımı gözleniyor. 10-12 gün süren çiçek dönemi sürüyor. Son iki günde çok önemli olmadığını düşünebiliriz. Arada kalan 8-10 gün yağışa yakalanmak ürünü direk vuruyor. Bu 8-10 günde her bir gün%10-12 verim kaybı yaşayabiliriz.

Bizde bu sene çiçek zamanı 6-7 gün kadar yağmura yakalandık. Tahmini kaybımız %80-90 arası.
 Bir kaç başka bahçeden daha örnek verirsek. Civarımızda 3-4 gün yakalanlar da %40-50 civarı kayıpları olduğunu belirtti. Stockton California' da da 3 gün çiçekte yağan yağmurun %30-35 civarı badem verimine zarar verdiği bilgisini aldım. Bahçe büyüklüklerine göre %10-15 arası bir kayıp hergün için yaşanabiliyor.

Bu sene bölgemizde don vakası gözlemlenmedi. Dolu  da olmadı ancak çiçekte yağmur ürünü direk vurdu.

Bazı bölgelerde ise erken açan yerlerde özellikle çiçekte sert lodos çiçekleri dökebiliyor.  her bölgenin kendine öz sorunları var. İç kesimlerde don, sahilde lodos, yağış ortalaması yüksek sulak yerlerde ise çiçekte yağmur.

Tarım kesinlikle sabır işi, ve her türü doğa olayına hazırlıklı olunmalı, yıllık değil, daha uzun vadeli planlamalar yapılmalı.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder