26 Ağustos 2015 Çarşamba

2016 Yılı Hazırlıkları Başladı

Badem de Hasat sezonu bazı bölgelerde  bitti, bazı bölgelerde devam ediyor. Bizim bölgemizde ve Datça bölgesinde erken hasat yapılıyor.

Bu sene ilk hasatımızı yaptık ve hasatın nasıl yapılması gerektiğini yaşayarak anlaöış olduk.


Hasatta Cifarelli marka silkeleme makinası ve Ürünal marka kavlatma makinası kullandık. Traktörümüz Kubato marka.. 

Silkeleme için ağaç altına brandalar hazırlattık. Silkelenen bademler romork ile kavlatma makinasından geçirilerek kurutuldu ve çuvallarla tartılarak kaldırıldı.

Geçen sene elle toplanan yemelik denen hasatı topladıktan sonra ilk defa bir hasat yapmış olduk. İlk hasatımız da önemli olan hasat tecrübesi ve önümüzdeki yıllarda hasatı nasıl planlayacağımızı öğrenmek oldu. 

Aslında sezon hasat bitmesi ile başladı. Yaprak analizlerimize göre önümüzdeki sene verim arttırmak için gübrelemelere başladık. 

2016 yılı gübreleme ve bakım planı üzerinde çalışmaya başladık. Analizlerde eksiklik ve miktarlara göre besleme programımız  şekilleniyor. Aynı zamanda yazın ağaçların altına çıkan otlarda temizleniyor... 

Kısacası hasat biter bir sene sonraki sezonun hazırlıkları başlar..

  • Yaprak ve Toprak tahlillere bakın. Gerekirse hasat sonrası gübrelemeleri tamamladıktan 2 hafta kadar sonra tekrar yaprak analizi yapabilirsiniz. Bu tamamen ağaçların yaşı ve verime yatma dönemi ile ilgilidir.
  •  Seneye alınması planlanan meyvaya göre besleme ve koruma programınızı oluşturun. 

  • Tüm ekipmanınızı ve sulama sisteminizi elden geçirin, bakımlarını kışın yapın
  • İklim verilerinizi ve tüm uygulama verilerinizi analiz edin ve takip edin. İklim verilerinize göre gübrelemeniz değişebilir. İklim iyi giderse gübreleme arttırılabilir, kötü giderse meyva alamayacak iseniz program tamamen değişebilir. Planlamanızı yapın ve çiçeklenme zamanı sonrası iklime göre gübrelemeleri değiştirin.






8 yorum:

  1. mehmet bey verimleriniz nasıl ağaç başına? ve pazarlama konusunda sıkıntı yaşıyor musunuz? hayırlı ve bol kazançlar...

    YanıtlaSil
  2. Ağaçların dikim yılına göre ve iklime göre ağaç başı verimleri ayırmak gerekirse, 4. ve 5. Yaprakta yaprakta 3-4 kg arası kabuklu badem aldığımız ağaçlar oldu. Daha sonra dikilen veya hastalıklardan vs ölen ve 2-3 yıl geriden gelen ağaçlar henüz vermedi. Bu yatırımı yaparken ağaçların ilk yıllardaki gelişimlerine çok önem vermek gerekiyor. Geriden gelen bölgelere takviyeler yapılmalı.

    YanıtlaSil
  3. Öncelikle blog sayfanız ve paylaşımlarınız için çok teşekkür etmek istiyorum. Bu konuda denenmiş bilgi çok önemli bunu da siz yapıyorsunuz. vaktinizi almak istemiyorum ama bu işe arazi kiralayarak gireceğim ve size bir sorum daha olacak : bu işe devlet desteği gerçekten var mı yoksa bazı insanların fidan satmak için kullandığı söylentilerden ibaret mi?

    YanıtlaSil
  4. Destek var ama nasıl bir destek var iyi inceleyin. Bizim diktiğimiz zamanda dönüme 100 tl hibe vardı. Birde özel ağaçlandırma için 15 yıl sonra geri ödemeli , düşük faizli bir kredi var. Dönüme de yıllık 7,5 tl gübre, mazot, analiz kredisi var. Mesela 50 dönüm iseniz 400 lira civarında yıllık destek alırsınız. Analize 70-80 lira verince, 300 tl civarı yıllık gübre, ilaç, mazot desteği kalır. 50 dönümı Arazi içinde 5000 lira diktikten bir yıl sonra hibe alırsınız. Kredi de dikmeden vs ödenmiyor. Destek var, yine de iyidir ama yapacağız yatırımları desteği hesaba katarak yapacaksanız yapmayın, destek kısmını yokmuş gibi bonus olarak düşünün, derim. Yatırımı yapın, desteği sonraki yıl alırsınız ama bu destekler badem gibi çok uzun vadeli 4-7 yıl içinde verime gelen bir ürün için son derece düşük olduğunu düşünüyorum.

    YanıtlaSil
  5. mehmet bey degerli paylasimlarinizdan dolayi cok tesekurederiz gercekten yazdiklariniz cok kiymetli sizinle daha once konuşMuştuk ekim aninda bana bir fidanci onerecektiniz 10gun icinde dikim yapacagim sadece aci badem aşısi bulabildim ve onun fidanlarininda saglikli oldugundan emin olamiyorum lutfen bana yardimci olun fidanci onerebilirseniz cok sevinirim 05077565207

    YanıtlaSil
  6. mehmet bey degerli paylasimlarinizdan dolayi cok tesekurederiz gercekten yazdiklariniz cok kiymetli sizinle daha once konuşMuştuk ekim aninda bana bir fidanci onerecektiniz 10gun icinde dikim yapacagim sadece aci badem aşısi bulabildim ve onun fidanlarininda saglikli oldugundan emin olamiyorum lutfen bana yardimci olun fidanci onerebilirseniz cok sevinirim 05077565207

    YanıtlaSil
  7. Merhaba Mehmet bey, değerli bilgiler ve deneyimler aktarıyorsunuz çok teşekkür ederim. Bu konudaki ilk sorum şu olacak, acaba kullandığınız kabuk ayırıcı makinanın (Ürünal)el bademi (nonpariel)için kullandınız mı? Eğer kullandıysanız, işlerken bademe zarar veriyor mu? Bol verim almanız dileğiyle. Teşekkürler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ferragnes ve Ferradual için kullandık. Dış kabuk yeşilken çok kurumadan daha iyi performans veriyor. Kuruyan kabukları sıyırma yüzdesi düşük. Badem çatladıktan sonra çok kurumadan kabuk toplayıp makinadan geçirmenizi tavsiye ederim.

      Sil