18 Aralık 2012 Salı

Kış Hazırlıkları ve Zehirli Mantarlar

Aralık ayında bahçemizde ağaçlar çalımasını durduruyor, yaşam mücadelesi verenler sakızlarını çıkarmış mücadelesine devam ediyorlar.

Havaların ısınması ile beraber bizde elimizden gelen destek ile olabildiğincesinin kurtulmasına destek olacağız. Diğer ağaçlarsa ya uyumuş ya uyumak üzere keyifliler. Ağaçların Haziran ayından bu döneme düşündüğümüzden fazla gelişmesi sevindirici.

Ortalamada 100 cm civarı sürgün atan ağaçlarımız önümüzdeki sezon ilk bademlerini vermek üzere dinleniyorlar.


 Bahçe verim performansını %55-60 bekliyordum. Ama gözüken o ki %70 üzeri olacak verim veren ağaç miktarı.


Aralık 2012


Aralık 2012

Vejetasyon döneminde ağaçlar çok çalışıyorlar, kışın ise ağaçlardan çok biz çalışıyoruz. Yazı iyi geçirmek için kışın iyi bir planlama şart. Kış ayları yapılacak işler belli bir program dahilinde yapılmalı.

 Zira kışın iş çok yokmuş gibi gözükse de kış aylarında planlama yapılmayan bahçelerde yazın herşey acil olur. Planlamaya gereken önem verilmeli. Bizde kış en fazla 2 ay olduğu için hem kışlık işler için , hem tabiatın uyanma dönemi sonrası yapılacak işlerin planlaması için zamanımız az ve değerli..


ZEHİRLİ MANTAR - ZEHİRSİZ MANTAR NASIL AYIRT EDİLİR?


Bahçemizin arkası orman ve içinde çıntar denilen mantarlardan yetişiyor. Bu aralar mantar zehirlenmeleri konusunda çok haber çıkınca Halil ve Süleyman ile beraber arkamızdaki ormana yürüdük. Halil bana mantarın zehirli olup olmadığının nasıl anlaşılacağını öğretti. Süleyman'ın önden bana verdiği ipuçları vardı. Onlar yenen mantar ve zehirli mantar bulmaya gittiler ve bende Ormanı dinleme şansını buldum. Mantarın nasıl zehirli olup olmadığının anlaşılması konusunda bilimsel bir veri yok elimde. Ama zehirli ve yenebilecek mantar görüntü olarak birebir aynı... Halil ve Süleyman ise hayatları boyunca burda, bu mevsimde mantar toplamışlar. Bu konuda kaynak direk olarak ikisi.. Bu bilgiler için Halil ve Süleyman'a teşekkür ederim.


Halil Mantarı buldu.

Koparılır...


Altını elinizle eşeleyin...

 Beyaz bir süt çıkıyorsa zehirlidir.

Bu beyaz süt şeklindeki zehir, 
2-3 dakika içinde sarı bir süt haline geliyor. 
Bu kesinlikle yenmemeli.

 Bu ise yenebilir bir mantar. 
Beyaz veya sarı bir süt çıkmıyor. 
Hatta eşelediğimiz yer daha sonra mavimsi bir renk alıyor. 
Bu mantar yenebiliyor.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder