2 Şubat 2011 Çarşamba

Badem Bahçesi Kurmak İstiyoruz!!!

Son yıllarda ceviz ve badem üzerine devletinde vatandaşının dikkatini çekmesiyle bir furya meydana geldi.
Bizde bu dönemde 103 dönüm badem bahçesi kurduk. Bu projede son 2-3 yıldır çalışıyoruz. Projenin hazırlanması, olgunlaşması ve gerçekleşmesi 2010 yılını buldu.
Ben de ne ziraat mühendisiyim, ne de eskiden tarım geçmişim yok. Üniversite mezunu bu işe inanan ve sonunda yatırım kısmını gerçekleştirmiş birisiyim. Henüz bakım ve hasat dönemleri konusunda son derece bilgisizim. Öğrendikçe bu bilgileri sizlerle paylaşacağım.
Bu blogu yazmak istememim sebebi, hem fikirlerimizi hem de tecrübelerimizi mucizevi internet üzerinden herkes ile paylaşabilmek. Bu tür tarım yatırımlarına girmek isteyenlere dikkate alması gerekli noktaları iletmek istiyorum. Internet'te o kadar bilgi kirliliği var ki, bu blogla temiz bir bilgi, yaşanmış gerçek bilgileri yazmak istiyorum. 50 dönüm cevizle zengin eden şehir efsanesi bahçelerden, ağaç başına 180kg ceviz alan(Türkiye ortalaması 36 kg), 50 kilo badem alan (Türkiye ortalaması 11 kg) bahçelerden bahsetmeyeceğim. Bu yüzden çok eğlenceli olamayabilirim.

Tarım veya herhangi bir konuda benimle temasa geçmek isteyenlerle mailleşmek isterim. Anlamak amacıyla tartışan zihinlere açık olmak gerekir.

''Bir fikre katılan veya karşı çıkan, bir tartışmada taraf tutan, sözcükler hakkında tartışan zihinler özgür değildir. Bu tür tartışmaların kimseye faydası olmaz oradan koşarak kaçmak gerekir.''

Bahsetmek istediğim konular zamanla gelişecektir. Öncelikle bu blogta yazdıklarımızı doğru yada yalnış diye yargılamayın. Başımızdan geçenleri kendi yorumumuz ile aktaracağım
Kısaca yazmayı düşündüğüm konular:

-Dünya Piyasaları ve Global Bakış
-Yatırım Öncesi Çalışmalar
-Üründe Strateji
-Bütçeler
-Yatırım ve bahçe kurulması
-Köy tarımından, kayıtlı çiftçiliğe geçiş.(Data biriktirmek, teknoloji)
-Hastalık ve Böcekle Mücadele
-İşletmedeki ilk yılın(2011) bütçelerinin 2010'da hazırlanması
-İlk bakım yılı (2011) beslenme programı hazırlanması.
-İlk budama ve bordo bulamacı uygulması

1 yorum:

  1. Fidanlık Kurulacak Yerin Seçimi


    Kaliteli ürün üretmek için fidanlık kurulacak yerin seçimi oldukça önemli olup, bunu da ancak kaliteli fidanlarla başarabileceğimizi unutmamalıyız.

    YanıtlaSil